Diagnostiek
Een psychodiagnostisch onderzoek helpt om meer zicht te krijgen op je klachten. Afhankelijk van het doel van het onderzoek wordt er bijvoorbeeld gekeken naar een verklaring van de klachten, of wordt een inschatting gemaakt van de best passende behandeling. Het gaat niet enkel om het vaststellen van een diagnose, maar het gaat er met name om dat ik goed snap wat er met je aan de hand is en hoe ik daarbij kan helpen. Je kunt ook bij PFMB terecht voor persoonlijkheidsonderzoek en onderzoek naar een ontwikkelingsstoornis zoals autisme of AD(H)D. Voor diagnostiek geldt dat er sprake dient te zijn van een zorgvraag/behandeling. Zonder behandeling wordt het psychodiagnostisch onderzoek niet vergoed door de zorgverzekeraar en moet je de kosten zelf betalen.
Cognitieve gedragstherapie
In de behandeling wordt onder andere gewerkt met cognitieve gedragstherapie, waarbij gekeken wordt naar de relatie tussen gedachten en gevoelens en de invloed daarvan op het gedrag. Negatieve gedachten zoals ‘ik faal’ hebben uiteraard een sterk effect op je gevoel. We gaan kritisch naar deze gedachten kijken en met bepaalde technieken gaan we de geloofwaardigheid van de gedachte testen. Je leert foutieve, overdreven of niet-helpende automatische gedachten ‘tegenspreken’.
Mindfulness
Met mindfulness leer je op een andere manier te kijken naar je negatieve gedachten en gevoelens. Dit is niet zo ‘zweverig’ als sommige mensen denken. Je leert op te merken hoe gedachten of gevoelens van angst en ongerustheid bij je opkomen en je wordt bewust van je reactie hierop. Het gaat erom dat je de reactie van vermijding- of vluchtgedrag probeert te veranderen, door met je aandacht bij de gedachten en gevoelens te blijven. Enerzijds worden je emoties op deze manier ‘gehoord’, waardoor ze op den duur afzwakken en anderzijds geeft het je de kans om los te komen van bepaalde negatieve gedragspatronen. Het is een kwestie van veel oefenen en dan zal je echt veranderingen gaan opmerken.